Besvarat

vilka kopplingar krävs för att koppla in mina externa antenner till zyxel nr5103e

  • 18 March 2023
  • 8 svar
  • 1151 visningar

Hej

Har precis plockat ner min ASUS router med externa antenner inkopplade, 2x Poynting Riktantenn 11dBi SMA. Den har blivit ersatt av Zyxel nr5103e. Men jag upptäcke att kontakterna jag haft tidigare för min antenner var på tok för stora för att passa den nya routern. Sedan var det fyra kontakter istället för de två som jag tidigare använt. Hoppas någon kan hjälpa mig benämningen på de kablar eller adaptrar jag behöver köpa. 

icon

Bäst svar av frodrik91 20 March 2023, 18:07

Visa original

8 svar

Användarnivå 6
Emblem +40

Hejsan 😉, @Xavier 

Du behöver en SMA Hona → TS9  Hane . 2 st .

En sådan här om jag inte är allt för trött idag. Finns säkert andra sidor med olika pris osv.Men tror inte det blir billigare än dessa två exemplen på sidor.

https://www.ginza.se/product/nedis-antennkabel-%7C-sma-hona-%7C-ts9-%7C-guldplaterad-%7C-50-ohm-%7C-enskaligt-skydd-%7C-0-20-m-%7C-rund-%7C-pvc-%7C-svart-%7C-plastpase/980307/

https://www.lohelectronics.se/kommunikation/mobilt-bredband/adaptrar/modemadaptrar/huawei-zte-ts9-antennadapter-med-sma-hona

Så får man ändra knappen på baksidan routern från intern till extern. Blir ju att du använder 2x2 Mimo.

 

De interna har 4x4 mimo . Här har du lite nyttig info om vad den stödjer.

https://spdl.zyxel.com/NR5103/datasheet/NR5103_2.pdf

/F

Hej

Tack för svaret! Blir att beställa direkt. En fråga till bara. Varför finns det fyra kontakter för extern antenn? 

Användarnivå 6
Emblem +40

Nemas problemas 😉 Det är för att uttnyttja fulla kapaciteten för att få 4x4 mimo . Som att ha 4 antenner i ditt fall .  Förstärkare som är 2 st antenner, har 2 kablar med antingen sma eller ts9 . Då blir det 2x2 mimo . Har man två sådana till Zyxel 5103E så får man 4x4 Mimo. 

Denna har tex 4x4 Mimo . Dvs 4 st kablar från förstärkaren.

https://www.lohelectronics.se/kommunikation/mobilt-bredband/3g-4g-antenner/riktantenner/poynting-riktantenn-4x4-mimo-5g-11-dbi

Medans denna har 2x2 . Dvs 2 kablar från förstärkaren.

https://www.lohelectronics.se/kommunikation/mobilt-bredband/3g-4g-antenner/riktantenner/poynting-riktantenn-5g-lte-mimo-11dbi-n-hona

Kör du med något dedikerat Mimo Fäste för dina 2 riktantenner ? Typ ovanför varandra eller sneställda på varsin sida maststolpen.

/F

Så här vackert ser det ut. Två Poynting Riktantenn 11dBi SMA. Får hoppas de sitter optimalt.

Användarnivå 6
Emblem +40

Sedärja ! 😎

Såg att dom nämnde 2 fästen , men även tips på bästa resultat på länken om dom antennerna du har. Men tråkigt att köpa fästen / rör när man redan har 😉Beror på hur nitisk man är helt enkelt.

Du lär nog märka om dom sitter optimalt via Zyxel Air appen & vad den visar för RSRP. Under -80 dBm är t.ex “Excellent/Mycket bra “ .Om inget annat , via ett speedtest och dess resultat av hastighet ner / upp samt viktiga svarstider.

Så om man vrider / höjer och ser om den förändras i appen , så hittar man rätt till slut . I kombination av båda antennerna 😉Man kan även få vägledning från kundservice åt vilket väderstreck man bör ha riktningen emot , för bästa resultat.

Läste att dom föreslog att man skulle över taknocken , och möjligtvis tajtare med antennerna. Men då krävs det nästan att man ändrar sitt fäste.

https://www.lohelectronics.se/kampanjer/poynting-riktantenn-11dbi-sma-med-kabel-700-2900-mhz-3g-4g

 

 

https://www.lohelectronics.se/kampanjer/poynting-universal-bracket

https://www.lohelectronics.se/kampanjer/poynting-v-form-horizontal-vertical-mount-bracket

 

/F

Hej

Tack för alla svar! Det nya modemet gjorde verkligen en stor skillnad. Håller på att mixtra med antennerna nu. Komiskt nog verkar jag få bäst signal på de som är längst bort men sämre mbit/sec upp och mer. Den antenn som är närmast får jag sämre signal men mycket bättre uppladdning! Går tekniken även ifatt antennerna? Köpte min 2018. Vilka skulle ni rekommendera till mitt modem? 

Användarnivå 6
Emblem +40

Så lite så ! Roligt att det gjort skillnad för dig. Du ser ju som sagt “Signal Strength” som “RSRP” i Zyxel appen . Som du kanske tittar i när du testar redan .

Det kan nog säkert vara att du blir kopplad emot olika band/frekvenser . Det kan du se genom att logga in i avancerade läget på routern. Inloggningen står på baksidan av routern på etiketten.

Antennerna gör sitt jobb väldigt många år .Så det vore väl lyxit och byta ut dom kan tyckas . Men är väl då om man vill ha 4x4 mimo . Dvs använda alla 4 TS9 uttag på Zyxel 5103E routern . Då kanske man får lite mer styrka på 5G frekvensen och lite lägre på dom andra . Om man tar den jag gett som exempel högre upp i tråden. Sen är det nog bra och veta vad man har för möjligheter enligt täckningskartan. Vad för band & frekvenser som finns tillgängligt i ditt område.
Antar du får bra hastigheter både förr med din Asus , men även nu med den nya Zyxel router . Vad får du för resultat & hur stor är skillnaden från förr till nu ?

/F

Hej

Når betydligt högre hastigheter nu med det nya modemet! Funderar dock på att byta fäste till antennerna till följande på bilden. Blir smidigare att ställa in än två antenner som sitter separat på fästet. Kan ju eventuellt bli lite bättre om de sitter mot varandra än ovanför varandra som nu.
Mina inställningar ser ut som följer. Kan jag ställa in det på ett bättre sätt. Någonstans har jag för mig att det är bättre om man t.ex. låser den enbart mot 4G och inte dessa mixade band. Har inte 5G ännu.

 

 

Svara