Myten om mobilt bredband

  • 16 March 2018
  • 4 svar
  • 2465 visningar

Användarnivå 2
En kollega delade denna information med oss på Tre för ett tag sedan, och jag tycker att detta borde delas med alla!

"Det går inte att spela med mobilt bredband?", "Surfen tar slut direkt" eller "Det går för långsamt". Det kanske va sant för tio år sen, men idag ser det annorlunda ut.

Myterna om mobilt bredband är många, men väldigt lite är sant. Mycket kan säkert ha stämt för tio år sen, men idag är nätet bättre, hastigheterna högre och produkterna smartare. Mobilt bredband är idag anpassat för det uppkopplade livet - med allt vad det innebär.
I det stora hela finns det inget du inte kan göra med ett mobilt bredband från 3.

Behov, behov, behov

Först och främst ligget allt i behovet hos kunden. Om vi har en familj som alla surfar flera timmar om dagen, laddar ner filer, strömmar serier och musik, spelar dator- och tv-spel kan vi redan där dra slutsatsen att ett mobilt bredband kanske inte är lösningen på de surfbehov som finns i familjen.

Surf till alla, eller alla ska surfa?

Det är viktigt att förstå att det inte är varje enskild aktivitet som gör att mobilt bredband inte lämpar sig för just den här familjen, utan det är alla aktiviteter tillsammans.
Det går bra att spela dator- eller tvspel med mobilt bredband. Samma gäller för att strömma film/musik eller ladda ner filer. Det handlar om att vårt största bredband innehåller 500 GB/mån och frågan vi måste ställa oss är om en stor familj klarar sig på det en hel månad? Och dessutom räkna in hur behovet ser ut senare in i bindningstiden?

Har du några bra tips på hur man får surfen att hålla? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i denna tråden!

4 svar

Användarnivå 3
Det finnas en massa bra sätt att spara på surfen!

Det finns en massa tillägg man kan installera i sin webbläsare för att spara på surfen! T.ex Data Saver för Google Chrome. Opera har en inbyggd funktion som kallas Opera Turbo som man enkelt sätter igång genom att trycka på menyn och sedan "Opera Turbo". Denna funktionen leder din hemsida genom en server som först komprimerar hemsidan som du sen tar del av. Detta kan göra att du sparar allt mellan 5-50% beroende på hur du surfar. Detta funkar dock inte på alla hemsidor.

Har du ett mobilt bredband där surfen ibland mystiskt tar slut bara några dagar efter du skulle ha fått ny surf? Ja förmodligen så laddade din dator ner en uppdatering som fullständigt demolerade din surf. Om du använder Windows finns det också en inställning som begränsar användningen av data genom att stänga av automatiska uppdateringar och andra bakgrundsnedladdningar som annars görs automatisk. Tryck på Windows tangenten och sök efter "Nätverksstatus", sen "Ändra anslutningsegenskaper", och till slut tryck på knappen vid "Ange som anslutning med datapriser".

När det kommer till att strömma video så har nästintill alla hemsidor och appar inställningar för kvalitet. Enligt Netflix själva så använder deras låga kvalitet, på dator, runt 0,3 GB per timme, mellan 0,7 GB per timme, och HD/UHD runt 3 GB per timme respektive 7 GB per timme. Att ändra kvaliteten kan ge dig tio timmar mer filmer och serier för samma datamängd om du kan leva med sämre kvalitet!
Användarnivå 1
Ett bra tips som jag själv använt är att många appar har "autoplay" på. Tillexempel Facebook/Instagram då videos/GIFs börjar spela per automatik när man scrollar igenom sin feed. Oftast kan man sätta på en sorts "Data saver" som gör så att din mobil endast börjar streama när du klickar på videon. Denna inställningen finner man på appens inställningar! 😃
Användarnivå 1
Detta gäller mer hur vi upplever den uppdatering av master 3 sägs ha gjort. För sedan dess upplever vi att farten på vår 4g surf gått ner avsevärt. Vi har numer 15-20mbt/s mot förut 35-50mbit/s. Med modem och riktantenn mot masten är läget oförändrat hos mif så något är försämrat.
Användarnivå 2
Detta gäller mer hur vi upplever den uppdatering av master 3 sägs ha gjort. För sedan dess upplever vi att farten på vår 4g surf gått ner avsevärt. Vi har numer 15-20mbt/s mot förut 35-50mbit/s. Med modem och riktantenn mot masten är läget oförändrat hos mif så något är försämrat.

Det låter ju märkligt att hastigheten ska ha sjunkit i samband med en uppdatering. En teori jag har är att i samband med uppdateringen av masten fick fler personer tillgång till 4G i området och detta kan göra så att bandbredden delas upp på de kunder som är anslutna mot masten, vilket i sig kan orsaka att hastigheten sjunker en aning eftersom fler surfar samtidigt.

En sak du kan prova för att se om det blir bättre är att låsa din router mot den frekvens masten sänder på.

Så här gör du:
Logga in på din routerns gränssnitt via den adress som står tryckt på routern.
(Oftast 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 )

Vid första sidan kan du bli ombedd att logga in med ett användarnamn och lösenord.
Detta är oftast " admin " i båda fälten, var noga med att du skriver detta med små bokstäver.
(Om lösenordet inte fungerar kan du kontrollera med vad som står på din router.)

Väl Inloggad så behöver du hitta alternativet för nätverksinställningar, Där kan du sedan välja vilket nät du vill låsa din router mot.

På det flesta routrar är läget förinställt på Auto, här kan du välja att låsa mot 3G eller 4G samt även olika frekvenser så som FDD800 TDD2100 osv. Dessa är olika frekvenser för vårt 4G nät som du kan testa att låsa dig mot.
(Notera att om du låst dig mot en frekvens som inte sänds i området kommer routern att tappa täckning, mend et gör inget då du alltid kan komma åt gränssnittet.)

Är du osäker eller känner att du behöver hjälp med detta så är experterna bara ett samtal bort! Jag och mina kollegor svarar gärna på dina frågor och ger dig den hjälp vi kan!

Givetvis går det bra att ställa din fråga här också!

Återkom gärna med svar här på tråden om hur det gick!

/Michell

Svara