Nyhet

4,5G under Summerburstfestivalen i Stockholm

  • 15 juni 2018
  • 0 svar
  • 243 visningar

Användarnivå 7
Emblem +9
  • Community Manager
  • 629 kommentarer


Om du har varit på en festival eller en annan tillställning där många människor samlas på en och samma plats, så har du säkerligen märkt att surfhastigheten oftast inte är densamma. I artikeln om vårt nät berättade vi om orsaken till fenomenet och vad det beror på. I väldigt många fall brukar vi åka ut till dessa evenemang med våra mobila master för att säkerställa att våra kunder kan fortsätta använda mobilen som vanligt och dela med sig av evenemangets höjdpunkter.

Nu tar vi det ett steg längre och utökar våra mobila master under Summerburst med ny teknologi.Vi har investerat mycket i ett modernt 4G-nät och testar olika nya tekniker för att öka kapaciteten i nätet. Ökad användning av data är kanske den allra största trenden som vi ser hos våra kunder. Allt fler streamar, livesänder, laddar ned film och musik. Massive Mimo är en viktig teknologi för vad som kallas 4.5G, men kanske framförallt för 5G. Under konserthelgen installerar vi en Massive Mimo-lösning på festivalområdet. Varje Mimo-antenn består av 64 integrerade antenner på samma mast och frekvensband vilket ökar surfhastigheten upp till sex gånger.

Ökad kapacitet måste genereras genom bättre och mer effektiv teknik där radiostationerna/masterna kan riktas till användarna med minimalt bortfall av effekt. Massive Mimo hjälper radiosignalen att bli mer koncentrerad för att kunna stanna kvar hos användaren. Man kan säga att signalen går från att vara en bredare strålkastare till en mer koncentrerad spotlight.

Tekniken testades av 3 Danmark under förra årets Roskildefestival. Jämförelsetestet visade att hastigheten var nära dubbelt så hög för nedladdning jämfört med andra operatörer som inte använde Massive Mimo. Teoretiskt är det möjligt att under goda omständigheter nå upp till sex gånger den vanliga kapaciteten.


Ska du till Summerburst i helgen och har ett Tre-abonnemang? Då kan du ta del av Massive Mimo.

🌠Passa på att jämföra surfhastigheten med dina vänner och dela gärna med dig av resultatet här nedan.

Detta är Massive Mimo:


  • I dag använder en vanlig antenn oftast två antenn-element i varje antenn. I Massive Mimo använder man minst 64 integrerade antennelement i samma antenn. Det finns även en teknisk möjlighet att använda 128 och 256 integrerade antenner i framtiden. Basstationen använder alltså 64 mottagare/sändare istället för de tidigare två
  • Signalerna är effektivare genom de styrs direkt till användaren istället för att skickas brett, genom så kallad "beam forming"
  • Data kan skickas och tas emot med bibehållen hög hastighet för en större mängd samtidiga användare inom basstationens täckningsområde jämfört med en traditionell lösning

Detta ämne har stängt för kommentarer