Hjälp! Mitt WiFi är långsamt

  • 13 July 2018
  • 2 svar
  • 3419 visningar
Hjälp! Mitt WiFi är långsamt
Användarnivå 7
Emblem +10
  • Pensionerad Moderator
  • 709 kommentarer
Wifi blir allt viktigare i våra liv i takt med att antalet smarta prylar i hemmet ökar. För att allt ska fungera smärtfritt behöver WiFi signalen vara stark och stabil, detta ämne är verktyget för att få ett snabbt och stabilt trådlöst nätverk hemma.

Styrkan på WiFi beror på några saker. Till exempel, avståndet till routern, hinder (vägg) eller störningar från andra enheter som t. ex mikrovågsugn, större högtalare, Bluetooth eller andra trådlösa nätverk. Eftersom varje hus och situation är annorlunda är pusslet annorlunda för alla.


Placering

Oftast vill man gömma undan routern så att den inte syns, men det finns flera anledningar till att plocka fram den ur garderoben och i stället placera den så att signalstyrkan blir så bra som möjligt. Radiovågor fungerar lite som ljus, kan du se källan är ljuset starkare - kan du se routern är signalen starkare. Bäst är därför om det är fri sikt mellan routern och andra enheter som ska använda det trådlösa nätverket. WiFi´s största fiender är vatten, magneter och metall, därför är det en dålig idé att ställa routern bakom akvarium eller högtalare.

3G/4G Täckning
Eftersom din router ansluter till internet via 3G/4G nätet är det minst lika viktigt att placera den på en plats där du har bäst täckning, förslagsvis i fönstret. Man får testa sig fram genom att titta på signalstyrkan som visas i form av staplar på routern eller i gränssnittet.


Andra störningar

Din router sänder på 2,4GHz vilket är standardfrekvensband för trådlösa nätverk. Eftersom bandet används även av andra enheter som mikrovågsugnar, bluetooth-enheter, smarta lampor, trådlösa hemtelefoner, etc. är risken för störningar ganska stor. Prestandan påverkas ytterligare om du bor i ett lägenhetshus där grannars trådlösa nätverk störs av varandra.


Justera kanalen
Den största vinsten kan man uppnå genom att justera kanalen så att du och dina grannar inte använder samma frekvens. Du kan välja mellan 13 kanaler men eftersom angränsande kanaler också stör varandra rekommenderar vi att du väljer kanal 1, 6 eller 11. Prova gärna alla tre på kvällen (mest trafikerade perioden) och välj sedan den kanal som fungerar bäst.💎För att kontrollera vilken kanal dina grannar använder, kan du använda den här appen från Googles butik .


Tryck på "Visa Innehåll" för att se hur du ändrar kanal på din router.Huawei B525S
Huawei E5172
Huawei E5573S
Huawei E5575
Byt till 5GHz bandet
Idag har de flesta routrar stöd för "Dual-Band" teknik som gör det möjligt att använda kanaler även på 5GHz-bandet, på så sätt får det plats många fler nätverk och störningarna är mycket färre. För att kunna använda 5 GHz-bandet behöver både routern och anslutna enheter ha stöd för dessa frekvenser.

För att ansluta till 5GHz-bandet väljer du nätverket (SSID) som innehåller "5G" eller "5GHz" i namnet. Andra enheter som saknar stöd för 5GHz kommer fortfarande kunna kommunicera med varandra.
💎Ibland kan det till och med rekommenderas att dela upp nätverket så att vissa enheter använder 2,4GHz bandet (smarta lampor, sensorer, etc.) och andra mer krävande enheter på 5GHz bandet (TV, datorer, mobiler, spelkonsoler, etc.).Det här ämnet är stängt för kommentarer

2 svar