F.A.Q.

Nät & täckning

  • 14 March 2018
  • 0 svar
  • 19958 visningar
Nät & täckning
Användarnivå 2

Vi på Tre tror att det uppkopplade livet för oss närmare varandra, öppnar upp världen och möjliggör ett flexiblare liv. Därför arbetar vi varje dag för att våra 2 miljoner kunder ska kunna använda mobilen på ett smartare sätt, och för att vara den bästa partnern för ett bra uppkopplat liv.


 

Vårt nät

 

Vårt nät är uppbyggt med följande tekniker:

📡 3G
Tredje generationens teknik (UMTS/HSPA) med stöd för samtal, meddelanden och surf i höga hastigheter. Det är 3G som utgör grunden för vårt nät.

📡 Turbo 3G/H+
En version av 3G som möjliggör snabbare surfhastigheter i 3G-nätet.
Hastighet: 6-20 Mbit/s nedlänk under normalförhållanden Frekvensband: 900 Mhz och 2100 Mhz.

📡 4G
Fjärde generationens teknik (LTE) med stöd för surf i höga hastigheter. Vi fokuserar på att bygga ut vårt 4G-nät för att säkra än högre surfhastigheter i vårt nät.
Hastighet: 10-80 Mbit/s nedlänk. Frekvensband: 800 Mhz och 2600 Mhz.

📡 5G
Femte generationens teknik (NR, NSA). Det ger dig möjlighet att surfa i mycket högre hastigheter. I dagsläget är 5G “NSA” (NoStandAlone) vilket betyder att du behöver ha tillgång till 4G för att kunna ansluta till 5G.
Hastighet: 10-100 Mbit/s nedlänk. Frekvensband: 2100 Mhz.

📡 5G+
Med 5G+ kommer du upp i rejält höga hastigheter. I optimala förhållanden kan du nå över 1000 Mbit/s.
Hastighet: 200-600 Mbit/s i nedlänk. Frekvensband: 3500 Mhz.

 

Stabilitet

När tusentals schlagerfantaster möts för att titta på melodifestivalen tillsammans eller när fälten fylls under festivalsäsongen belastas nätet mer än vanligt. När många människor samlas på en begränsad yta krävs ofta utökad kapacitet i nätet. Vi brukar då använda oss av mobila basstationer i anslutning till eventet, för att du som kund ska kunna använda din mobil precis som vanligt.

319edb74-77cb-4c13-8ef7-71eff87626dd.jpg

:bulb: Tips: Ibland så kan det vara så att du upplever långsammare hastigheter när du befinner dig på en plats med mycket människor. Då kan det löna sig att stänga av 4G och endast surfa på 3G trots att det har en teoretisk lägre hastighet. Ibland så lönar det sig!

 

 

Så bygger vi ut vårt nät.

När vi bygger ut nätet och förstärker med utökad kapacitet gör vi det med kunden i fokus. Vi fokuserar på områden där våra befintliga och nya kunder vistas och gillar att spendera sin tid.

Prenumerera gärna på nedan tråd om du vill vara uppdaterad kring utbyggnaden av vårt nät.
Nätutbyggnad - Senaste nytt


 

Täckning

Har du 3G, 4G, 5G eller alla tre och där du bor? Med hjälp av vår täckningskarta kan du söka hur täckningen ser ut på kommun, ort, gata och postnummer. Du kan även använda snabbval för att kontrollera hur nätet ser ut hos dig.

Täckningskartan visar var man normalt har goda möjligheter att ringa och surfa. Den täckning som du faktiskt får kan dock variera från den som visas på kartan, bland annat beroende på hur många som ringer eller surfar samtidigt inom samma område. Möjligheten att ringa eller surfa inomhus påverkar av vilken typ av väggar, fönster och dörrar byggnaden har samt var i byggnaden du befinner dig.

Upplever du att täckningen svajjar? Kika ifall vi har någon pågående driftstörning här.

af14fef8-94e7-44e2-a76a-884efa2df8c9.png

 

WiFi-samtal.

På platser där du saknar täckning men har tillgång till WiFi kan du använda mobilen som vanligt om du har ett abonnemang som stödjer 4G.
Så fungerar WiFi-samtal

Vad kan jag förvänta mig för hastighet?
Hastigheten i nätet kan variera beroende på en mängd olika saker som exempelvis geografiska förhållanden, om du befinner sig inomhus eller utomhus, hur många som samtidigt ringer eller surfar inom samma område och vilken mobiltelefon, surfplatta, modem eller router som används.

3G: 3-16 Mbit/s nedlänk under normalförhållanden.
4G: 10-80 Mbit/s nedlänk under normalförhållanden.
5G: 10-100 Mbit/s nedlänk under normalförhållanden.
5G+: 200-600 Mbit/s nedlänk under normalförhållanden.

Har hårdvaran någon betydelse? Vilken mobiltelefon, surfplatta, modem eller router du använder har betydelse för hur du upplever täckning och hastighet.

Det kan gå att förbättra möjligheterna att ringa och surfa genom att använda hörlurar med sladd till mobilen eller en extern antenn till routern. Om mobilen ligger fritt istället för att hållas i handen eller ligger i en ficka eller en väska kan möjligheterna förbättras ytterligare.

Hur olika mobiltelefoners egenskaper påverkar täckningen och hur du kan förbättra dina möjligheter att ringa och surfa kan du läsa mer om på PTS hemsida

 

 


Det här ämnet är stängt för kommentarer